ختم قرآن 199
سلام علیکم
صبح همگی به زیبایی اولین لبخند نوزاد تازه پا به این دنیا نهاده :)
" بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
الشَّهْرُ
الْحَرَامُ بِالشَّهْرِ الْحَرَامِ وَ الْحُرُمَاتُ قِصَاصٌ ۚ فَمَنِ
اعْتَدَىٰ عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَیْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَىٰ
عَلَیْکُمْ ۚ وَ اتَّقُوا اللَّهَ وَ اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ
الْمُتَّقِینَ (194) "
" (جنگ
نکردن شما در) ماههای حرام در برابر (جنگ نکردن دشمنان در) ماههای حرام
است (و باید حرمت ماههای حرام نگهداشته شود و اگر از سوی دشمنان) در حرمت
(شکنی ماههای حرام سعی بشود باید شما هم مقابله به مثل کنید زیرا) قصاص
جایز است پس هرکس به شما تجاوز کرد با او مقابله به مثل کنید ولی از خدا
بترسید (و حتی در میدان جنگ نیز تقوا پیشه کنید) و بدانید که قطعا خداوند
با اهل تقواست. (194) "
--------------
قسمتی از تفسیر این آیه در تفسیر نور:
+ قبل از اسلام در میان عربها، هر سال چهار ماه احترام خاصّى داشت که در آن ماهها جنگ، حرام و ممنوع بود، سه ماه آنها پى درپى که عبارتند از ذىالقعده، ذىالحجّه و محرم، و یکى هم ماه رجب که جداست. حتّى یکى از علل تسمیه ماه ذىالقعده آن گفتهاند که در این ماه قعود از جنگ لازم است.
+ اسلام این سنّت را پذیرفت و در هر سال چهار ماه را آتش بس اعلام نمود، ولى دشمن همیشه در کمین است تا از فرصتها سوء استفاده کند و چه بسا با خود فکر کند که چون مسلمانان در این ماهها موظف به رعایت آتش بس هستند، پس به آنها حمله کنیم. این آیه مىفرماید: اگر مخالفان شما در این چهار ماه به شما هجوم آوردند، شما نیز در برابرشان بایستید و در همان ماهها با آنان بجنگید و ماه حرام را در برابر ماه حرام قرار دهید. زیرا حرمت خون مسلمانان و حفظ نظام اسلامى از حرمت این ماهها بیشتر است، و هرکس حرمتها را شکست باید مورد قصاص قرار گیرد. سپس به عنوان یک قانون کلّى مىفرماید: هرکس به شما تجاوز کرد، به همان مقدار به او تعدّى کنید. و تقوا داشته باشید و بیش از مقدار لازم قصاص نکنید و بدانید که خداوند با متّقین است.
+ همه زمانها یکسان نیستند، حرمت و ممنوعیت بعضى ماهها باید حفظ شود. «الشَّهْرُ الْحَرامُ»
+ در اسلام بنبست وجود ندارد. حفظ اسلام و جان مسلمانها بر حفظ احترام مکانها و زمانها مقدّم است. «فَمَنِ اعْتَدى عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَیْهِ»
+ اسلام، دین تجاوز و تعدّى نیست، ولى تعدّى و تجاوز دیگران را نیز نمىپذیرد. «فَمَنِ اعْتَدى عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَیْهِ»
+ حتّى در برخورد با دشمنان، عادل باشیم. «فَاعْتَدُوا عَلَیْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدى عَلَیْکُمْ»
+ سیستم قانونگذارى باید به نحوى باشد که موجب یأس مسلمانان و جرأت کفّار نگردد و اصل مقابله به مثل به همین خاطر است. «فَاعْتَدُوا ... بِمِثْلِ مَا اعْتَدى»
+ رعایت تقوا حتّى به هنگام جنگ، از اصول تربیتى اسلام است. «اتَّقُوا اللَّهَ»
+ اگر در جنگ از مرز عدالت خارج نشوید، از امدادهاى الهى نیز برخوردار خواهید بود. و گمان نکنید عدالت و تقوا پیروزى شما را به تأخیر مىاندازد. «بِمِثْلِ مَا اعْتَدى ... وَ اتَّقُوا ... وَ اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِینَ»